1. Estás en:
 2. La Filmoteca / Cursos i Congressos / Cursos i Congressos

Cursos, congressos i seminaris

Formación Formación Formación

Amb la finalitat d’impulsar la investigació i la cultura cinematogràfica, la Filmoteca ha organitzat i promogut seminaris, cursos i congressos des dels seus inicis, que han funcionat com a fòrum de debat i d’investigació, com a punt de trobada d’aficionats, estudiosos i professionals i també com a espai de formació, tres elements tan necessaris per a mantindre viva la cultura del cinema.

Amb aquestes activitats, l’IVAC pretén profunditzar en la investigació d’alguns aspectes de la cultura cinematogràfica que han estat oblidats o que simplement no han sigut estudiats amb la profunditat suficient. Directors, professors i teòrics del cinema han passat per la Filmoteca, així, amb l’objectiu d’aportar un poc de llum sobre diferents aspectes del cinema, des de la valoració d’avanços tecnològics o l’anàlisi de les condicions econòmiques fins la investigació dels vincles existents entre el llenguatge cinematogràfic i el llenguatge musical o les arts plàstiques.

Al llarg de diferents convocatòries, s’ha abordat l’obra de destacats autors (‘Viaje a Fellinilandia’, 1991; ‘Eric Rohmer: secretos de un lenguaje’; 1992; ‘Edgar Neville, dramaturgo y cineasta’, 1999), la rellevància d’alguns títols en la construcció d’un model cinematogràfic (‘Centauros del desierto. A propósito del cine clásico’, 1991; ‘Lo que el viento se llevó y la narración clásica’, 1992), mètodes i perspectives d’anàlisi per (re)construir la història del cinema (‘Historia y arqueología del cine’, 1991; ‘Historia y recuperación cinematográfica’, 1997) o metodologies d’anàlisi fílmic, eines de construcció de guió i diferents aspectes tècnics de la cinematografia.

Seminari Clàssics del cinema espanyol

Una de les tasques més destacades de la Filmoteca és la preservació i difusió del cinema espanyol. Amb aquest objectiu, al 2003 es va iniciar el seminari Clàssics del cinema espanyol, dedicat en la seua primera edició al film ‘Bienvenido Mister Marshall… 50 años después’. Considerant l’èxit i la repercusió aconseguides, el seminari es va repetir als següents anys, abordant des de múltiples i variades disciplines i enfocaments títols clau en la història del cinema espanyol: El espíritu de la colmena de Víctor Erice, Arrebato de Iván Zulueta, Calle Mayor de Juan A. Bardem, La caza de Carlos Saura, ¿Qué he hecho yo para merecer esto!! de Pedro Almodóvar i El extraño viaje de Fernando Fernán-Gómez.

Reptes de l’audiovisual

Als últims anys, s’ha dedicat una especial atenció a la investigació dels nous escenaris i reptes de l’audiovisual i de la cinematografia. Les noves pantalles, la digitalització dels arxius, el paper actual dels festivals i els circuits alternatius d’exhibició, les tendències estètiques de la creació i la crítica o la propietat intel·lectual són alguns dels temes abordats en les ‘JOINAC - Jornades Internacionals sobre l’Audiovisual Contemporani’, celebrades en 2007, o al seminari EDCine/Archives, que va tindre lloc en l’any 2009.

AGENDA DE ACTUALIDAD Y PROGRAMACIÓN

 • Curts Comunitat Valenciana 2019
 • BÀSICS FILMOTECA 2019
 • Registre telemàtic
 • Instruccions tramitació Telemàtica
 • Restauracions IVAC
 • Imatges per rescatar
 • Catàleg de la Filmoteca
 • FestiMapp
 • EFG 1914
 • CulturArts IVAC recupera els teus records
 • Berlanga Film Museum
 • Taller estándares metadata
 • EDCINE
<
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 963 539 300
audiovisual_ivc@gva.es

Nota legal

Contacto express

Acepto las condiciones y la
política de privacidad