1. Estás en:
 2. La Filmoteca / Programació / Cicles

Ciclos programados

 

València

 • icono del ciclo R. W. FASSBINDER, AMOR I RÀBIA

  del 11 d'octubre de 2019 al 27 de desembre de 2020

  R. W. FASSBINDER, AMOR I RÀBIA

  Com cada temporada, La Filmoteca programa un cicle en col·laboració amb Donostia Kultura i la Filmoteca Vasca. En aquesta ocasió, i gràcies també a la Rainer Werner Fassbinder Foundation, presentem una extensa retrospectiva de l'obra del cineasta alemany, un dels autors més lúcids i incisius dels anomenats “nous cinemes” i, en general, de la història del seté art. El present cicle ofereix la possibilitat de (re)descobrir unes pel·lícules que amb freqüència giren al voltant de les relacions de poder i a la discriminació sexual i de classe. Films amb un discurs demolidor que continua plenament vigent, com és el cas de RODOS NOS LLAMAMOS ALI, que interpel·la al públic de l'Europa de hui amb la mateixa força que el va fer en el seu moment.

 • icono del ciclo BÀSICS FILMOTECA. EL REMAKE: ECOS I RETORNS

  del 16 de gener de 2020 al 31 de gener de 2021

  BÀSICS FILMOTECA. EL REMAKE: ECOS I RETORNS

  La Filmoteca, junt amb la revista Caimán Cuadernos de Cine organitza, a partir del mes de gener i per desé any consecutiu, una programació especial sobre la història del cinema: Bàsics Filmoteca. En aquesta edició, a través d'una vintena de significatius títols de diferents èpoques, cinematografies i gèneres, el que es proposa és donar compte d'un fenomen molt fecund d’intertextualitat present al llarg de la història del cinema, sempre travessada per una contínua reelaboració dels mateixos temes i històries.

 • icono del ciclo MOSTRA DE CINEMA ROMANÉS 2020

  del 25 de setembre al 20 d'octubre de 2020

  MOSTRA DE CINEMA ROMANÉS 2020

  Un any més, i de la mà de l'Instituto Cultural Rumano, La Filmoteca pren el pols del cinema romanés més recent amb la programació de sis pel·lícules avalades per nombroses seleccions en festivals internacionals.

 • icono del ciclo MOSTRA DE VALÈNCIA - CINEMA DEL MEDITERRANI MARINA ABRAMOVIC

  del 23 d' octubre al 01 de novembre de 2020

  MOSTRA DE VALÈNCIA - CINEMA DEL MEDITERRANI MARINA ABRAMOVIC

  La Filmoteca i la 35 Mostra de València-Cinema del Mediterrani dediquen un cicle a l'artista Marina Abramovic que explora la radicalitat de la seua obra a través de nou de les seues performances, més dos documentals: el multipremiat Marina Abramovic: la artista está presente i Homecoming, estrena a Espanya.

 • icono del ciclo DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2020

  del 27 d' octubre al 04 de novembre de 2020

  DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2020

  Fa quinze anys, la UNESCO va declarar el 27 d'octubre “Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual” amb la finalitat de conscienciar a la ciutadania de la importància històrica, sociològica i artística dels documents audiovisuals i de la necessitat de prendre mesures urgents per a la seua salvaguarda. Des de llavors, aqueix dia s'ha convertit en la festa per excel·lència de les filmoteques, que reivindiquen la seua labor i celebren els seus assoliments amb programacions especials.

  En el nostre cas, el 27 d'octubre, en col·laboració amb la Mostra de València, hem programat la versió digitalitzada d’El sol del membrillo, duta a terme per la Filmoteca de Catalunya en 2017 amb la supervisió de Víctor Erice, que va introduir algunes variacions en el muntatge original. És la primera vegada que podrà veure's a València la flamant còpia digitalitzada amb el nou muntatge del director, que va ser seleccionada pel festival de Cannes dins de “Cannes Classics”, la prestigiosa secció del certamen francés que acull una vintena de films patrimonials de tot el món.

  La commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual es completa la setmana següent amb una sessió composta per un muntatge de pel·lícules domèstiques conservades pel nostre arxiu fílmic –amb el qual també celebrem el Home Movie Day– i un programa molt especial de pel·lículetes dels orígens del cinema filmades en 68 mm, un format exclusiu que prompte desapareixeria en favor del 35 mm. La compilació, duta a terme per l’Eye Filmmuseum d'Amsterdam després de la restauració d'aquests singulars materials, ens brinda l'oportunitat de fascinar-nos amb algunes de les primeres imatges en moviment filmades a Europa, fa més d'un segle, i amb la major definició possible.

 • icono del ciclo KINUYO TANAKA DARRERE DE LA CÀMERA

  del 11 de novembre al 12 de desembre de 2020

  KINUYO TANAKA DARRERE DE LA CÀMERA

  Cinc títols dirigits per una de les actrius més cèlebres del cinema japonés, protagonista de grans pel·lícules de Mizoguchi, Ozu i Naruse, entre d'altres. La seua faceta de directora és molt poc coneguda, encara que les sis pel·lícules que va filmar la situen a l'altura dels grans cineastes nipons.

 • icono del ciclo LA CABINA - XIII FESTIVAL INTERNACIONAL DE MIGMETRATGES DE VALÈNCIA: SECCIÓ OFICIAL

  del 13 al 17 de novembre de 2020

  LA CABINA - XIII FESTIVAL INTERNACIONAL DE MIGMETRATGES DE VALÈNCIA: SECCIÓ OFICIAL

  Un any més, La Filmoteca acull les projeccions de la secció oficial de migmetratges que competeixen en La Cabina, festival internacional de referència dedicat a les pel·lícules d’entre 30 i 60 minuts organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura. En aquesta edició, i a causa de la reducció de programació per mesures de seguretat anti-covid, les pel·lícules están programadas en sessions triples.

 • icono del ciclo LA CABINA - FESTIVAL INTERNACIONAL DE MIGMETRATGES DE VALÈNCIA: INÈDITS

  del 17 al 18 de novembre de 2020

  LA CABINA - FESTIVAL INTERNACIONAL DE MIGMETRATGES DE VALÈNCIA: INÈDITS

  Per primera vegada, a més de la secció oficial, La Filmoteca acull la secció Inèdits, que rescata migmetratges del passat.

Castelló

 • icono del ciclo CRIMS I OMBRES: EL CINEMA NEGRE CLÀSSIC

  del 09 de setembre al 09 de desembre de 2020

  CRIMS I OMBRES: EL CINEMA NEGRE CLÀSSIC

  La Filmoteca del IVC i el Teatre del Raval continuen amb el cicle dedicat al cinema negre clàssic, que tanta influència ha exercit en la història del cinema amb obres de Jacques Tourneur, Alfred Hitchcock, Fritz Lang, Orson Welles, Nicholas Ray, John M. Stahl, Robert Rossen i Richard Fleischer. Quatre grans clàssics com LA MUJER DEL CUADRO, QUE EL CIELO LA JUZGUE, ENCADENADOS i RETORNO AL PASADO, juntament amb exemples de la potència de l'anomenada serie B, com CUERPO Y ALMA i IMPULSO CRIMINAL. Completen el cicle dues mostres de l'evolució patida pel gènere a la fi dels anys 50, que són, al seu torn, dues obres mestres del cinema: SED DE MAL i LOS AMANTES DE LA NOCHE.

 • icono del ciclo EN PANTALLA GRAN: FEDERICO FELLINI

  del 26 de setembre al 20 de desembre de 2020

  EN PANTALLA GRAN: FEDERICO FELLINI

  En 2020 celebrem el centenari del naixement de Federico Fellini, una de les grans figures de la cultura del segle XX. La Filmoteca i el Vicerectorat de Cultura de l'UJI projecten alguns dels grans films del director italià. Una mostra que dóna compte de l'originalitat i l'enorme creativitat d'un artista que ha creat un món propi i intransferible, fins el punt de donar nom a un adjectiu, fellinià. El recorregut s'inicia amb Los inútiles i Las noches de Cabiria, pròximes als postulats del neorealisme i es tanca amb Amarcord, un viatge sorprenent pels records d'infància del director, passant pel retrat fellinià de la ciutat de Roma, la desencantada i avantguardista mirada de Fellini Ocho y medio sobre la creació cinematogràfica, i el personalíssim retrat de la seua companya de vida, l'actriu Giulietta Massina, en Giulietta de los espíritus.

 • icono del ciclo NOU CINEMA

  del 03 d' octubre al 13 de desembre de 2020

  NOU CINEMA

  La Filmoteca del Institut Valencià de Cultura i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat Jaume I continuen portant a Castelló pel·lícules d'altíssim interés i qualitat que es troben amb el mur d'un circuit d'exhibició cinematogràfica copat pel cinema més comercial. Pel·lícules de diferents procedències i propostes estètiques i narratives allunyades del convencional. Supa modo ofereix l'oportunitat de conéixer la realitat de Kenya. Under the skin, un dels títols més rellevants de la dècada, ha tardat set anys a estrenar-se a les sales. I quatre dels films del cicle han rebut nombrosos premis en festivals internacionals: La profesora de piano, Solo las bestias, Papicha sueños de libertad i Abou Leila.

Alacant

 • icono del ciclo CLÀSSICS FILMOTECA: KENJI MIZOGUCHI (I)

  del 17 de setembre al 03 de desembre de 2020

  CLÀSSICS FILMOTECA: KENJI MIZOGUCHI (I)

  La Filmoteca i el Teatre Arniches programen un cicle de huit pel·lícules que Kenji Mizoguchi va dirigir en els anys 50, l'últim període de la seua brillant carrera. Una dècada en la qual, després de l'èxit collit per Kurosawa amb Rashomon el cinema japonés va posar el focus al cinema històric. Mizoguchi no va ser una excepció, com mostren tres dels títols programats en aquest primer lliurament, que es compten entre els millors de la seua filmografia: El intendente Sansho, Cuentos de la luna pálida y Los amantes crucificados ambientats al Japó feudal.

  D'altra banda, La mujer crucificada és un perfecte exemple dels lúcids retrats que va realitzar del món de la prostitució i les geishes i de la importància de les protagonistes femenines al seu cinema.

  El present cicle suposa una oportunitat única per a gaudir d'aquests títols imprescindibles del cinema en noves còpies digitals. En el cas d’El intendente Sansho, Cuentos de la luna pálida y Los amantes crucificados, tres de les seues obres mestres, aquestes còpies són el fruit d'una minuciosa restauració finançada, entre altres institucions, per The Film Foundation, la companyia de conservació fílmica de Martin Scorsese.

 • icono del ciclo LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2019

  del 24 de setembre al 26 de novembre de 2020

  LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2019

  Segon lliurament del cicle que repassa les millors pel·lícules de 2019, oferint l'oportunitat de descobrir-les a qui no les haja vistes o tornar-les a gaudir. Én aquesta ocasió es tracta de dues pel·lícules espanyoles i una xinesa. Els dos films espanyols de la selecció demostren la diversitat i la qualitat de la nostra cinematografia, capaç d'oferir obres tan dispars com Dolor y gloria, on Pedro Almodóvar recrea aspectes de la seua vida i el seu quefer com a cineasta, i Lo que arte, d'Oliver Laxe, exemple d'un nou cinema espanyol, heterodox i alié a fórmules, que està triomfant en festivals internacionals. Per part seua, La ceniza es el blanco más puro, de Jia Zhangke, és una altra nova mostra de la gran importància que ha adquirit el cinema xinés en el panorama mundial.

 • icono del ciclo EL CIRC EN EL CINEMA II

  del 15 al 22 d'octubre de 2020

  EL CIRC EN EL CINEMA II

  La Filmoteca de l'IVC i el Teatre Arniches se sumen a la celebració de CIRCARTE, Festival de Circ Contemporani de la província d'Alacant. Cinema i circ estan molt més a prop del que pensem, ja que el cine va nàixer com una atracció de fira i les projeccions ocupaven un lloc al costat d’acròbates, mags i pallassos. Del circ procedien molts còmics i cineastes, de Méliès a Tod Browning, de Buster Keaton a Burt Lancaster. Per a recordar eixa relació, que ha donat lloc a grans pel·lícules, projectem dos títols singulars de dos grans creadors de la modernitat: Parade (1974), homenatge de Jacques Tati al món circense, i Lola Montes (1955), obra mestra de Max Ophüls.

 • icono del ciclo SESSIÓ ESPECIAL DIA DELS DRETS HUMANS

  10 de desembre de 2020

  SESSIÓ ESPECIAL DIA DELS DRETS HUMANS

  La Filmoteca de l'IVC i el Teatre Arniches, amb la col·laboració d'Humans Fest, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, commemoren el Dia Internacional dels Drets Humans amb dos documentals valencians. Las flores que arrancas és una denúncia dels feminicidis que es produeixen a Mèxic. Per la seua part, Siete leguas recull un integrador projecte de dansa realitzat amb xiquets i xiquetes amb discapacitat motora.

 • icono del ciclo ESTRENES FILMOTECA

  17 de desembre de 2020

  ESTRENES FILMOTECA

  Com és habitual, la Filmoteca estrena pel·lícules d'altíssim interés que no han sigut projectades a Alacant a causa de la configuració de la distribució i l'exhibició cinematogràfica, copades per títols comercials. Procedent de Portugal, i com a

  exemple de la singularitat de la producció del país veí, ens arriba La fábrica de nada, la història

  d’una revolta laboral que és un retrat de les conseqüències de la crisi econòmica, contada per Pedro Pinho d’una forma sorprenent.

AGENDA DE ACTUALIDAD Y PROGRAMACIÓN

 • Curts Comunitat Valenciana 2019
 • Curt Creixent
 • BÀSICS FILMOTECA 2019
 • Registre telemàtic
 • Instruccions tramitació Telemàtica
 • Restauracions IVAC
 • Imatges per rescatar
 • Catàleg de la Filmoteca
 • FestiMapp
 • EFG 1914
 • CulturArts IVAC recupera els teus records
 • Berlanga Film Museum
 • Taller estándares metadata
 • EDCINE
<
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 963 539 300
audiovisual_ivc@gva.es

Nota legal

Contacto express

Acepto las condiciones y la
política de privacidad