1. Estás en:
 2. La Filmoteca / Programació / Cicles

Ciclos programados

pdf
 

València

 • icono del ciclo CRIMS I OMBRES: EL CINEMA NEGRE CLÀSSIC

  del 30 de maig de 2017 al 27 de maig de 2018

  CRIMS I OMBRES: EL CINEMA NEGRE CLÀSSIC

  Amb el títol Crims i ombres, La Filmoteca presenta un àmplia retrospectiva sobre el cinema negre del període clàssic, en el qual es concentren les manifestacions més canòniques del gènere.

 • icono del ciclo RETROSPECTIVA JOSEPH LOSEY

  del 03 d' octubre al 30 de desembre de 2017

  RETROSPECTIVA JOSEPH LOSEY

  La Filmoteca presenta, en col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i la Filmoteca Española, un cicle amb els títols més destacats de la filmografia de Joseph Losey, cineasta nord-americà clau en els anys 60 i 70 que, després de ser perseguit per la caça de bruixes de McCarthy, va haver de treballar a l'estranger. Entre les seues pel·lícules destaquen les col·laboracions amb el dramaturg Harold Pinter, especialment EL SIRVIENTE, una magnífica (i crua) paràbola de la lluita de classes.

 • icono del ciclo FUTUR(S) IMPERFECTE(S): DISTOPIA I CINEMA

  del 10 de novembre de 2017 al 30 de juny de 2018

  FUTUR(S) IMPERFECTE(S): DISTOPIA I CINEMA

  Un any més, La Filmoteca col·labora amb Donostia Kultura en la programació d'una àmplia retrospectiva que s'estendrà fins al mes de juny i que en aquesta ocasió està dedicada a la nodrida representació de mons distòpics que el cinema ha oferit al llarg de la seua història.

 • icono del ciclo CINEMA JAPONÉS CONTEMPORANI: VIURE EN LA NATURA

  del 14 de novembre al 23 de desembre de 2017

  CINEMA JAPONÉS CONTEMPORANI: VIURE EN LA NATURA

  La Filmoteca i Fundación Japón presenten una selecció de sis pel·lícules japoneses en les quals la protagonista és la interacció entre els personatges i la natura. Tradicionalment, la cultura japonesa ha estat fortament connectada amb l'entorn natural i el cicle de les estacions. En l'actualitat, a Japó se segueixen mantenint costums marcats per aqueix cicle i per les particularitats del seu entorn natural. A més, el canvi climàtic i les iniciatives per a protegir el medi ambient han posat d'actualitat més que mai la necessitat de convivència de l'ésser humà amb la natura.

 • icono del ciclo CENTENARI MELVILLE

  del 28 de novembre de 2017 al 14 de gener de 2018

  CENTENARI MELVILLE

  Gràcies a la col·laboració de l’Institut Français i de la Jean-Pierre Melville Foundation, programem un cicle que reuneix nou de les tretze pel·lícules que va dirigir Jean-Pierre Melville, que podran veure's en còpies digitals restaurades. Tota una oportunitat de gaudir de l'estil únic d'un cineasta que enguany hauria complit cent anys i que va ser considerat pare espiritual de la Nouvelle Vague francesa i un mestre absolut del polar. És particularment interessant que el cicle puga veure's en paral·lel al que dediquem al cinema negre clàssic, doncs açò fa possible comparar i entendre encara millor l'exercici d'apropiació –i destil·lació– dels codis del gènere que Melville va dur a terme en moltes de les seues pel·lícules.

 • icono del ciclo MATERIAL DE SOMNIS: 30 ANYS DE LA FILMOTECA

  del 29 de novembre de 2017 al 28 de febrer de 2018

  MATERIAL DE SOMNIS: 30 ANYS DE LA FILMOTECA

  Amb motiu de la celebració del seu 30 aniversari, la Filmoteca ha elaborat un cicle integrat per fons del seu arxiu fílmic acuradament escollits.

 • icono del ciclo FORD vs HAWKS

  del 09 de desembre de 2017 al 29 d'abril de 2018

  FORD vs HAWKS

  En la programació de la Filmoteca és l'hora dels clàssics (mai està de més tornar sobre ells). Sota el títol Ford versus Hawks presentem, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, una selecció de títols mitjançant la qual es pretén destacar la seua aportació creativa a la història del cinema.

 • icono del ciclo PRESENTACIÓ ARCHIVOS DE LA FILMOTECA #73

  del 20 al 22 de desembre de 2017

  PRESENTACIÓ ARCHIVOS DE LA FILMOTECA #73

  Després de vora cinc anys sense publicar-se a causa de les retallades pressupostàries i de l’ERO patit per CulturArts, veu la llum un nou número de la revista Archivos de la Filmoteca, publicació de referència nacional i internacional creada en 1989. Aquesta nova etapa –dirigida per Agustín Rubio, que comptarà amb Arturo Lozano com a cap de redacció i Santiago Barrachina com a secretari de redacció– s'inaugura amb un número, el 73, dedicat a les memòries audiovisuals de la violència política a Iberoamèrica. Serà presentat el dia 20 de desembre per Agustín Rubio i Santiago Barrachina en una sessió en la qual es projectarà LA HISTORIA OFICIAL (Óscar a millor pel·lícula de parla no anglesa en 1985), un dels films més representatius de la transició democràtica argentina, que reflexiona sobre els crims de la dictadura militar imperant en el país fins a poc abans que Puenzo rodara, pràcticament en secret, la pel·lícula.

 • icono del ciclo EL MAPA DEL CURT ESPANYOL

  21 de desembre de 2017

  EL MAPA DEL CURT ESPANYOL

  La Filmoteca celebra El Dia Més Curt programant dues sessions gratuïtes en les quals es projectaran dotze curts seleccionats entre els catàlegs editats en 2016 i 2017 per les diferents agències autonòmiques de distribució del curtmetratge: Andalusia, Aragó (Film.ar), Astúries, Canàries (Canarias en corto), Cantàbria, Castella i Lleó (Querquus), Catalunya (Shortcat), Extremadura (Jara), Galícia, Madrid (Madrid en corto), País Basc (Kimuak) i Comunitat Valenciana (Curts). Al marge de la qualitat de les obres escollides, confirmada per la quantitat de seleccions i premis rebuts en festivals arreu del món, la selecció ha buscat la varietat de temes, gèneres i pràctiques fílmiques (documental, ficció, animació). Òbviament, “no estan tots els que són”, però els que estan són sens dubte dotze dels millors curts espanyols del 2016.

 • icono del ciclo CENTENARI RICARDO MUÑOZ SUAY

  del 22 al 26 de desembre de 2017

  CENTENARI RICARDO MUÑOZ SUAY

  Amb motiu del centenari del seu naixement, la Filmoteca ret homenatge al seu fundador, Ricardo Muñoz Suay (1917-1997), testimoni de diversos esdeveniments essencials per a la història cultural i política de l'Espanya del segle XX des de les seues facetes de productor, guionista, ajudant de direcció, promotor editorial i coordinador polític dels intel·lectuals antifranquistes. En el terreny cinematogràfic, va ser un dels aliats de Berlanga i Bardem a l'hora d'introduir el realisme social en el cinema espanyol dels 50, però també va estar vinculat a Francesco Rosi, Glauber Rocha, l'Escola de Barcelona i Luis Buñuel. VIRIDIANA, una de les obres mestres de l'aragonès, hauria sigut impossible sense la seua obstinació. Probablement, la creació i consolidació de la Filmoteca valenciana, referent nacional i internacional durant les seues primeres dues dècades d'existència, tampoc s'hauria materialitzat sense la seua iniciativa i la seua fermesa.

 • icono del ciclo MENUDA FILMO NADAL

  del 26 de desembre de 2017 al 07 de gener de 2018

  MENUDA FILMO NADAL

  Com tots els anys, la Filmoteca amplia la seua oferta d'oci infantil durant les vacances escolars nadalenques. En Menuda Filmo Nadal hi ha pel·lícules per a tots els gustos i edats: des de superproduccions com la tercera entrega de GRU o VALERIAN Y LA CIUDAD DE LOS MIL PLANETAS, una space-opera trepidant dirigida per Luc Besson, fins a pel·lícules europees de producció més modesta, com la cinta alemanya d'aventures ROBBY & TOBY, EL VIAJE FANTÁSTICO o la francesa NIEVE Y LOS ÁRBOLES MÁGICOS. Aquesta última compila quatre curtmetratges d'animació realitzats a partir de belles il·lustracions, molt diferents als “accelerats” productes audiovisuals que solen consumir els més menuts. BATMAN. LA LEGO PELÍCULA és un exemple d'aqueix ritme frenètic que mantindrà al públic infantil apegat a la butaca. Les seues hiperbòliques escenes d'acció estan acompanyades d'una reflexió satírica al voltant de les anteriors adaptacions de Batman que faran les delícies també del públic adult. Alguns crítics opinen, fins i tot, que només El caballero oscuro de Christopher Nolan reflecteix millor l'esperit del personatge.

Castelló

 • del 04 d' octubre al 21 de desembre de 2017

  CINEMA INÈDIT

  La Filmoteca i el Teatre del Raval programen aquesta tardor el cicle Cinema inèdit, que ofereix la possibilitat de gaudir de les bones pel·lícules que, per les característiques del mercat cinematogràfic copat per un determinat model de cinema comercial en el qual no encaixen, no arriben a les sales i no poden ser vistes pel públic, malgrat la seua rellevància i qualitat. Són films seleccionats o premiats en festivals internacionals i tenen l'estima de la crítica, però la seua condició perifèrica, per procedir de països com Corea del Sud o Xile, o la seua aposta estètica i narrativa, els allunyen dels circuits comercials de distribució i exhibició.

  És el cas de NERUDA (Xile, Espanya, 2016), la antibiografía del poeta xilè filmada per Pablo Larraín. La pel·lícula li dóna la volta al biopic convencional i, en les antípodes de l'hagiografia, construeix una reflexió sobre el nerudiano i també una metàfora sobre la història de Xile, al mateix temps que deconstruye un mite. Si hi ha un terreny on el cinema comercial imposa l'homogeneïtat és el cinema d'animació, d'ací la dificultat de PSICONAUTAS, LOS NIÑOS OLVIDADOS (Espanya, 2015), per a arribar a les sales de cinema. A contra corrent i lluny de convencionalismes, és una pel·lícula d'animació diferent d’allò habitual, en la qual Pedro Rivero i Alberto Vázquez, que adapta la seua pròpia novel·la gràfica, utilitzen una estètica turbadora per a una història ombrívola i sinistra.

  El cicle inclou dues pel·lícules sudcoreanas, molt diferents entre si, de dos grans mestres i noms imprescindibles del cinema contemporani, Park Chan-wook i Hong Sang-soo. AHORA SÍ, ANTES NO (2015), d'aquest últim, ofereix un preciós repte al públic en explicar dues vegades la mateixa història, la trobada i flirteig d'un cineasta i una pintora, amb subtils variacions que transformen la nostra percepció de la història i ens fan reflexionar sobre l'atzar i sobre els relats que construïm. Per la seua banda, Park Chan-wook construeix en la bella i perversa LA DONCELLA (2016) un fascinant relat sobre el desig i la passió que no deixa indiferent. Ambdues pel·lícules donen compte de la diversitat i puixança que han fet de la producció sud-coreana un dels grans referents del cinema del segle XXI.

  També hi ha perversió i desig en DEMONIOS TUS OJOS (Espanya, 2017), en la qual conviuen complexes relacions familiars, tabús, obsessions i subversió amb una reflexió sobre la mirada i les imatges. Finalment, LA ESTRATEGIA DEL SILENCI (Espanya, 2017), és un documental valencià sobre l'accident del metre de València que va costar la vida a 43 persones, una tragèdia silenciada pels poders públics, que explica la llarga batalla de deu anys que va dur a terme l'Associació de Víctimes del Metre 3 de juliol per a dilucidar les causes i establir les responsabilitats. Representants de l'Associació presentaran la pel·lícula al públic assistent.

Alacant

 • icono del ciclo CLÀSSICS FILMOTECA

  del 28 de setembre al 21 de desembre de 2017

  CLÀSSICS FILMOTECA

  El cicle dedicat als clàssics comparteix Clàssics restaurats i una primera part dedicada al cinema negre.

AGENDA DE ACTUALIDAD Y PROGRAMACIÓN

 • Dona't d'alta com usuari
 • Facebook
 • Registre telemàtic
 • Instruccions tramatació Telemàtica
 • La festa del curt
 • Catàleg de la Filmoteca
 • Restauracions IVAC
 • Curts20'17''
 • FestiMapp
 • Bàsics Filmoteca_2017
 • Imatges per rescatar
 • EFG 1914
 • CulturArts IVAC recupera els teus records
 • Berlanga Film Museum
 • Taller estándares metadata
 • EDCINE

© Copyright 2010. Institut Valencià de Cultura - Generalitat Valenciana. Desarrollado por Grafico.es

Perfil del Contratante | Avís Legal | Contacto | Alta d'usuaris | RSS