1. Estás en:
 2. La Filmoteca / Programació / Cicles

Ciclos programados

 

València

 • icono del ciclo CRIMS I OMBRES: EL CINEMA NEGRE CLÀSSIC

  del 30 de maig de 2017 al 29 de desembre de 2018

  CRIMS I OMBRES: EL CINEMA NEGRE CLÀSSIC

  Amb el títol Crims i ombres, La Filmoteca presenta un àmplia retrospectiva sobre el cinema negre del període clàssic, en el qual es concentren les manifestacions més canòniques del gènere.

 • icono del ciclo CENTENARI INGMAR BERGMAN

  del 14 de setembre de 2018 al 03 de febrer de 2019

  CENTENARI INGMAR BERGMAN

  Extensa retrospectiva dedicada a un dels mestres del cinema europeu amb motiu dels cents anys del seu naixement.

 • icono del ciclo MENUDA FILMO + MENUDA FILMO NADAL

  del 01 de desembre de 2018 al 06 de gener de 2019

  MENUDA FILMO + MENUDA FILMO NADAL

  El primer cap de setmana de desembre, el públic infantil de La Filmoteca podrà gaudir d’EL CUENTO DE LA PRINCESA KAGUYA. Adaptació d'un conte popular japonés del segle IX a càrrec de l'autor de la inoblidable LA TUMBA DE LAS LUCIÉRNAGAS, és una autèntica joia de l'animació amb uns delicats traços d'aquarel·la que desborden sensibilitat i bellesa.

  A partir del 25 de desembre, i coincidint amb les vacances escolars, torna Menuda Filmo Nadal amb cinc títols per a tots els gustos: des del film de culte dels 80 CRISTAL OSCURO a una nova oportunitat per a gaudir de la primera entrega de la saga Harry Potter en pantalla gran, passant per un dels últims llargmetratges de Pixar (COCO), l'adaptació de les aventures dels inoblidables Mortadelo i Filemón de la mà de Javier Fesser i l'última pel·lícula de Todd Haynes, EL MUSEO DE LAS MARAVILLAS, una bella faula protagonitzada per un xiquet i una xiqueta que busquen el seu lloc en el món.

 • icono del ciclo CARLES MIRA, POPULAR I TRANSGRESSOR

  del 05 de desembre de 2018 al 22 de gener de 2019

  CARLES MIRA, POPULAR I TRANSGRESSOR

  Fa 25 anys, la cultura valenciana va perdre, massa prompte, un dels seus noms més representatius. Ens deixava Carles Mira, dels pocs –si no l'únic– cineastes que han donat sentit a la idea d'un “cinema valencià”. El seu, de marcat caràcter mediterrani i festiu, es reapropia de la tradició per a desvincular-la de les lectures reaccionàries per part del poder i restituir el seu origen popular. La Filmoteca homenatja amb un cicle aquesta figura imprescindible que, en paraules de Jordi Costa, autor d'una monografia sobre Mira, “era un model de cineasta que hui dia no seria possible, ja que el seu cinema estava orientat a polvoritzar els discursos de poder amb les armes de la comèdia popular i a defensar a qui lluita contra qui emmordassa la seua llibertat, des de la festa”.

 • icono del ciclo PREMIS DISCOVERY: LES MILLORS ÒPERES PRIMES EUROPEES

  del 09 de desembre de 2018 al 03 de febrer de 2019

  PREMIS DISCOVERY: LES MILLORS ÒPERES PRIMES EUROPEES

  Sevilla acollirà al desembre la cerimònia de lliurament dels Premis del Cinema Europeu (European Film Awards 2018). Amb aqueix motiu, el Festival de Cine Europeo de Sevilla ha promogut un cicle itinerant compost per algunes de les pel·lícules que han guanyat en els últims anys el premi European Discovery, amb el qual l'Acadèmia del Cinema Europeu reconeix la millor òpera prima produïda en el continent. Entre elles, podran veure's al desembre MUSTANG, multipremiada i tot un èxit de públic, així com els debuts en la direcció de cineastes hui consagrats com el rus Andrey Zvyagintsev o el britànic Steve McQueen (autor de SHAME i 12 AÑOS DE ESCLAVITUD).

 • icono del ciclo LA LLETRA EN LA IMATGE:

  del 12 al 16 de desembre de 2018

  LA LLETRA EN LA IMATGE: "EL AMIGO AMERICANO"

  La lletra en la imatge és un projecte de La Filmoteca en col·laboració amb la Biblioteca Pública de València que, amb una periodicitat trimestral, programa l'adaptació cinematogràfica d'una rellevant obra literària. En aquesta ocasió, presentem EL AMIGO AMERICANO, de Wim Wenders. El cineasta alemany, atret per la literatura de Patricia Highsmith, tenia interés a dur a la pantalla una de les seues novel·les. Després de diversos intents, es va fer amb els drets de Ripley's Game (l'edició espanyola de la qual adopta normalment el mateix títol que el film), pertanyent a la sèrie policíaca protagonitzada pel fascinant personatge de Ripley. El film, encara que és una adaptació lliure del text literari, és fidel a alguns dels preceptes de l'escriptora a l'hora d'abordar el gènere, en tant que se centra més en la descripció del comportament dels personatges que en l'acció criminal mateixa, convertint-se en una revisitació de certes regles del cinema negre des d'una perspectiva existencialista.

 • icono del ciclo CINEMA UCRAÏNÉS

  del 13 de desembre de 2018 al 31 de gener de 2019

  CINEMA UCRAÏNÉS

  Fidel al seu objectiu de donar a conèixer cinematografies que no és fàcil trobar als cinemes comercials, La Filmoteca presenta un cicle de cinema ucraïnès, gràcies a la col·laboració amb l'Agència Estatal del Cinema d'Ucraïna, la Fundació Dveri, l'Asociación 9 de mayo, el Ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna i el Consolat General d'Ucraïna a Barcelona. En aquesta primera part del cicle estan programades quatre pel·lícules recents inèdites a Espanya, entre les quals destaca BLACK LEVEL, cinta que inaugura el cicle i que ha tingut una molt bon acollida en festivals.

  Al gener, la mostra es tancarà amb dos títols claus del cinema ucraïnès dels setanta: THE LOST LETTER, comèdia folk impregnada per la música i la tradició del país, i BABYLON XX, un títol molt popular a Ucraïna, dirigit pel també actor Ivan Mykolaychuk.

 • icono del ciclo ESTRENES FILMOTECA:

  del 20 al 21 de desembre de 2018

  ESTRENES FILMOTECA: "EL MAR NOS MIRA DE LEJOS"

  EL MAR NOS MIRA DE LEJOS és el primer llargmetratge del sevillà Manuel Muñoz Rivas, muntador d’ARRAIANOS, SLIMANE i DEAD SLOW AHEAD, tres pel·lícules essencials d'un cinema espanyol que no està produït per grans grups mediàtics ni té vocació de desbordar les taquilles, però rep des de fa uns anys l'aplaudiment dels festivals internacionals i la crítica. EL MAR NOS MIRA DE LEJOS respon a una manera d'entendre el cinema similar a la de les pel·lícules esmentades d’Eloy Enciso, José A. Alayón i Mauro Herce (director de fotografia del film de Muñoz Rivas), que és també la d'altres cineastes de la seua generació com Lois Patiño (COSTA DA MORTE), Óliver Laxe (TODOS VÓS SODES CAPITÁNS) o Diana Toucedo (TRINTA LUMES). Un cinema de la recerca, que fa poesia de l'observació de la realitat i que no renúncia a trencar les fronteres entre documental i ficció, un dels filons creatius que més ha aportat al cinema espanyol de les últimes dues dècades.

 • icono del ciclo EL DÍA MÉS CURT (2018)

  21 de desembre de 2018

  EL DÍA MÉS CURT (2018)

  Un any més, La Filmoteca se suma a la celebració d’El dia més curt, una reivindicació festiva del curtmetratge que té lloc el 21 de desembre, coincidint amb el solstici d’hivern. Les espectadores i espectadors de La Filmoteca podran gaudir d’una pel·lícula del catàleg Curts Comunitat Valenciana abans dels llargmetratges programats en cada sessió: a les 18 h, PATCHWORK, una xicoteta joia en què María Manero utilitza una tècnica d’animació molt original per a contar la història del transplantament de fetge de la seua mare; a les 20 h, PESTICIDAS, que introdueix la qüestió de la sostenibilitat mediambiental a partir de l’humor absurd; i a les 22:30, MARHABA, curtmetratge que és el fruit d'un taller d'animació que Emilio Martí va realitzar en 2016 amb els xiquets i xiquetes sirians d’un camp de refugiats de Grècia.

Castelló

 • icono del ciclo EN PANTALLA GRAN: CENTENARI INGMAR BERGMAN

  del 22 de setembre al 16 de desembre de 2018

  EN PANTALLA GRAN: CENTENARI INGMAR BERGMAN

  Retrospectiva dedicada a un dels mestres del cinema amb motiu dels cent anys del seu naixement.

 • icono del ciclo CINEMA INÈDIT

  del 17 d' octubre al 26 de desembre de 2018

  CINEMA INÈDIT

  La Filmoteca presenta en el Teatre del Raval una nova edició del cicle dedicat al cinema inèdit a Castelló amb sis pel·lícules que reflecteixen la diversitat i la qualitat de la producció que queda fora dels circuits comercials. Dues pel·lícules espanyoles ben diferents entre si, el documental autobiogràfic Converso i el profund i auster drama La enfermedad del domingo, són bona mostra d'un cinema espanyol interessant i complex que es mou en els marges de la indústria i que ofereix obres de gran importància. Hacia la lulz és l'última producció de la directora japonesa Naomi Kawase, un dels grans noms de la cinematografia actual. Giorgios Lanthimos, sempre provocador, ha tornat a sorprendre a crítica i públic amb la premiada El sacrificio de un ciervo sagrado. Per la seua banda, el mestre coreà Hong Sang-soo ha rebut múltiples premis i distincions amb En la playa sola de noche. I, finalment, Alanis és una dura i gens acomodaticia pel·lícula argentina, plagada de premis, que mostra una realitat oculta sense miraments.

Alacant

 • icono del ciclo LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2017

  del 13 de setembre al 20 de desembre de 2018

  LES MILLORS PEL·LÍCULES DE 2017

  Entre el millor que ha oferit el cinema de 2017, aquest nou lliurament del cicle porta quatre pel·lícules molt diferents entre si i amb gran personalitat. Una nou gir a un gènere que sembla desaparegut, el western, però que de tant en tant, ofereix obres majors de gran importància com ara Comanchería. Una mirada veraç i emocionant a la infància i la dificultat de créixer en Estiu 1993. Desolació i tragèdia embolicades en surrealisme en El sacrificio de un ciervo sagrado. I la capacitat del cinema d'animació per a explicar qualsevol història i commoure, com en el cas de La vida de calabacín.

AGENDA DE ACTUALIDAD Y PROGRAMACIÓN

 • Registre telemàtic
 • Instruccions tramatació Telemàtica
 • Restauracions IVAC
 • Imatges per rescatar
 • Catàleg de la Filmoteca
 • Curts20'18''
 • Básics Filmoteca 2018
 • FestiMapp
 • EFG 1914
 • CulturArts IVAC recupera els teus records
 • Berlanga Film Museum
 • Taller estándares metadata
 • EDCINE
<
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 963 539 300
audiovisual_ivc@gva.es

Nota legal

Contacto express

Acepto las condiciones y la
política de privacidad