1. Estás en:
 2. La Filmoteca / Programació / Cicles

EN PANTALLA GRAN. JOHN HUSTON

En pantalla gran dedica el seu cicle de tardor a la figura de John Huston, un dels grans humanistes del cinema clàssic. De temperament fogós i vida aventurera desbordada de passió, d'acció i peripècies, la seua carrera cinematogràfica està inevitablement lligada a la seua trajectòria vital.

Va començar com a guionista en els anys 30, en l'època daurada dels grans estudis, i aquesta seria per sempre la seua època enyorada de l'antic Hollywood, malgrat que el reconeixement al seu extraordinari talent com a guionista i director arribaria en 1948 amb EL TESORO DE SIERRA MADRE. La caça de bruixes durant la persecució de McCarthy va ser una dura prova. Activista, i uns dels principals baluards de la professió en defensa de les pràctiques democràtiques, va acabar triant l'exili i fins i tot la renúncia a la nacionalitat nord-americana per a refugiar-se a Irlanda.

Huston té especial tirada per la figura romàntica del looser i les seues pel·lícules estan poblades de outsiders individualistes, aventurers solitaris, cercadors d'or, soldats, boxadors, gángsters i detectius, personatges tots ells que exemplifiquen la rebel·lia.

En el seu conjunt, la vasta obra de Huston és sempre vitalista i combativa. Fidel a la seua visió del món i a les constants temàtiques -abans que a les visuals-, en moltes ocasions la seua obra resulta sorprenent donada la varietat i disparitat d'estils, com veurem en la selecció de títols del present cicle.

EL TESORO DE SIERRA MADRE (1947), el seu segon film com director i el pas definitiu en la consolidació de la seua carrera, amb sengles Oscars com a guionista i director a la seua primera obra mestra, on ja es mostra plenament l'univers Hustonià en aquesta tragèdia existencial sobre l'èpica dels cercadors d'or i la seua erràtica vida.

En LA REINA DE ÁFRICA (1952), s'embarca en l'aventura mes entranyable de la seua carrera pels rius del Congo Belga en companyia de l'extraordinària parella d'actors protagonistes, Katharine Hepburn i Humphrey Bogart. Inspirada combinació de comèdia i aventura en diàleg gojós amb la naturalesa.

SOLO EL CIELO LO SABE (1957) és una història amb rerefons bèl·lic -sense els efectismes de les batalles- comptada amb delicadesa i gran sornegueria en els diàlegs entre la monja i el marine, interpretats per Debora Kerr i Robert Mitchum.

LA NOCHE DE LA IGUANA (1964) és l'adaptació d'un relat de Tenesse Willimas amb una extraordinària fotografia que fa transcendir la sensualitat de les imatges, i amb bellíssims diàlegs entre uns personatges que van desemmascarant els seus desitjos, encarnats per actors de la talla d'Ava gadner, Deborah Kerr i Richard Burton.

FAT CITY (1972) s'endinsa en paisatges de la américa marginal i sòrdida a través del món de la boxa que Huston havia viscut en primera persona. Un recreació fidedigna de l'ambient pugilístic i la fauna que viu al voltant del quadrilàter.

DUBLINESES (1987) és el magistral testament fílmico que va clausurar la carrera de John Huston. Ancià i malalt, el cineasta va aconseguir posar en escena el relat Els morts de James Joyce, un fresc de la decadent burgesia irlandesa de principis del segle passat. La pel·lícula, fidel a l'original fins al punt de reproduir amb exactitud els diàlegs del relat, va ser considerada pels crítics espanyols el millor film dels vuitanta.

Huston va viure el cinema com a aventura vital, traslladant les seues experiències a personatges fronterers, marginats, perdedors, però valents, de arrolladora vitalitat i un gran sentit de l'humor als quals contempla amb un profund humanisme en l'itinerari moral que els condueix fins a la lucidesa.

L'eclecticisme visual en la seua trajectòria cinematogràfica es deu al fet que presta més atenció als personatges, al vitalisme de les imatges i al ritme de l'acció que transmeten el profund ànim existencial i romàntic que batega en les seues creacions, sempre amb un humor escèptic i sorneguer.

 

 • DUBLINESES (THE DEAD)

  John Huston · Irlanda, EUA, Regne Unit · 1987 · VOSE · Color · 83' · 35 mm.

  Dublín, 1904. La celebració del dia de Reis reuneix a un grup de persones, que gaudeixen d'una magnífica vetlada. La música evoca records i sumeix en la malenconia a una de les convidades, davant [...]

 • EL TESORO DE SIERRA MADRE (THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE)

  John Huston · EUA · 1948 · VOSE · B/N · 126' · 35 mm.

  Les aventures de tres homes que viatgen a Mèxic en busca d’un tresor.

 • LA REINA DE ÁFRICA (THE AFRICAN QUEEN)

  John Huston · EUA, Regne Unit · 1951 · VOSE · Color · 106' · 35 mm

  En el cor d'Àfrica, en 1915, una estirada i puritana missionera ha d'emprendre un viatge a través d'un perillós riu en la ruïnosa barca d'un traficant d'alcohol.

 • LA NOCHE DE LA IGUANA (THE NIGHT OF THE IGUANA)

  John Huston · EUA · 1964 · B/N · 125' · 35 mm

  Un reverend guia a un grup de turistes, entre els quals es troba una jove que li assetja, a un hotel mexicà regentat per una vídua rodejada d'efebus i on també s'allotgen una quarentona reprimida [...]

 • SÓLO DIOS LO SABE (HEAVEN KNOWS, MR. ALLISON)

  John Huston · EUA · 1957 · Color · 106' · 35 mm

  Un marine americà i una monja queden atrapats en una illa deserta del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. Encara que són de caràcters molt diferents, al final acaben enamorant-se.

 • FAT CITY

  John Huston · EUA · 1972 · Color · 96' · 35 mm

  Un lluitador que intenta ensenyar tots els seus coneixements pugilístics a un deixeble, un jove que vol fugir del seu món gràcies a la boxa i un granger alcohòlic que intenta tornar al món de la [...]

AGENDA DE ACTUALIDAD Y PROGRAMACIÓN

 • Dona't d'alta com usuari
 • Registre telemàtic
 • Instruccions tramatació Telemàtica
 • Restauracions IVAC
 • Imatges per rescatar
 • Catàleg de la Filmoteca
 • Curts20'18''
 • Básics Filmoteca 2018
 • FestiMapp
 • EFG 1914
 • CulturArts IVAC recupera els teus records
 • Berlanga Film Museum
 • Taller estándares metadata
 • EDCINE
<
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 963 539 300
audiovisual_ivc@gva.es

Nota legal

Contacto express

Acepto las condiciones y la
política de privacidad