1. Estás en:
 2. La Filmoteca / Programació / Menuda Filmo

MENUDA FILMO. CINEMA PER A TOTS ELS PÚBLICS
Primer cap de setmana de cada mes

Menuda Filmo

Menuda Filmo va nàixer amb el propòsit d'oferir un espai de trobada entre els espectadors més joves i el cinema de diferents gèneres i èpoques, una cita mensual per a viure la màgia de l'experiència cinematogràfica.

La Filmoteca del IVAC va inaugurar al febrer de 2011 el projecte Menuda Filmo especialment dedicat al públic infantil, encara que obert a espectadors de totes les edats. El primer dissabte i diumenge de cada mes, en la sessió de les 18 hores, es projecta en versió doblegada una pel·lícula o programa de curtmetratges per a gaudi de xiquets i adults: cinema còmic mut, clàssics del cinema d'aventures, joies de l'animació... 

Cinema de qualitat · Animació espanyola · Cinema europeu · Cinema d'altres cultures

Des de llavors Menuda Filmo continua oferint cinema de qualitat per a tots els públics amb l'objectiu d'ampliar l'experiència fílmica dels seus petits espectadors. En aquest sentit, la Filmoteca no solament opta per l'animació més recent que, provinent de les factories nord-americanes Pixar i Walt Disney, constitueix una aposta segura de cara als nostres petits espectadors, sinó que procura donar cabuda tant a pel·lícules espanyoles (El lince perdido / (El linx perdut), 2008; Planeta 51/ Planet 51, 2009; o El corazón del roble / (El cor del roure), la pel·lícula de Kandor Graphics coproduïda per Antonio Banderas que es va alçar amb el premi Goya al millor llargmetratge d'animació en 2009), com a altres propostes europees molt suggeridores que, potser per no comptar amb grans pressupostos per a la seua distribució, passen desapercebudes (o ni tan sols s'estrenen a València) com l'estilitzada Un gato en París / Un gat a París (Una vie de xat, França-Bèlgica, 2010); o l'absurda Pànico en la granja / Pànic en la granja (Panique au Village, Bèlgica 2009) protagonitzada per joguets animats o la certament atípica, Bienvenidos a Belleville / Benvinguts a Belleville (Els Triplettes de Belleville, França, Bèlgica, Canadà, Regne Unit, 2003) en la qual predomina el dibuix 2D tradicional, quasi sense diàlegs, en la qual tant xiquets com a adults troben motius per al gaudi.

Així mateix, Menuda Filmo pretén acostar als més joves el cinema d'animació que procedeix d'altres continents, com és el cas de les pel·lícules del mestre de l'anime Hayao Miyazaqui: Ponyo en el acantilado / Ponyo en el penya-segat (Gake no ue no Ponyo, Japó, 2008); Mi vecino Totoro / El meu veí Totoro (Tonari no totoro, 1988). 

Cinema de ficció

La programació infantil de la Filmoteca recupera també, per descomptat, pel·lícules contemporànies d'imatge real com El pequeño Nicolás / El Petit Nicolás (Le Petit Nicolas, Laurent Tirard, 2009); El cascanueces / El Trencanous (The Nutcracker, 2010) en la qual el polifacètic cineasta rus Andrei Konchalovsky reivindica l'esperit d'E.T.A. Hoffmann, autor del conte, enfront de la versió més amable del ballet de Chaikovski; o Super 8 (Super 8, J.J. Abrams, 2011), entre unes altres. I sense oblidar-se dels 'clàssics moderns', que tant ens agraden, com E.T., El Extraterrestre / E.T., L'Extraterrestre (E.T.,The Extra-terrestrial, S. Spielberg, 1982) Los Goonies / Els Goonies, (The Goonies, Richard Donner, 1985), Eduardo Manostijeras (Edward Scissorshands, Tim Burton, 1990)... 

Cinema clàssic

Com no pot ser d'una altra manera, a més de descobrir exemples de bon cinema actual per a tots els públics, La Filmoteca programa dins de Menuda Filmo pel·lícules clàssiques amb la finalitat d'acostar aquestes joies cinematogràfiques als més xicotets. Fidel al compromís amb la difusió de la història del cinema i la cultura audiovisual els ofereix l'oportunitat de gaudir dels Germans Marx, “Charlot”, Buster Keaton, El Gros i el Flac, etc. i també dels herois i heroïnes del cinema d'aventures “de tota la vida”: La huída de Tarzán / La fugida de Tarzán (Tarzan Scapes, Richard Thorpe, 1936); El mago de Oz / El mag de Oz (The Wizard of Oz, Victor Fleming, 1939); Robin de los bosques / Robin dels boscos (The Adventures of Robin Hood, Michael Curtiz, William Keighley, 1938); Fantasia (1940); Mary Poppins, (Robert Stevenson,1964) o Las aventuras del Barón Münchausen / Les aventures del Baró Münchausen (The Adventures of Baron Münchausen, Terry Giliam, 1988).

“Un altre cinema”

En Menuda Filmo La Filmoteca ha programat també belles pel·lícules que difícilment es poden visionar en un altre context. És el cas dels dos mediometrajes dirigits en els anys 50 pel francès Albert Lamorisse: Crin Blanca / Crinera Blanca (Crin Blanc: le cheval sauvage, 1953), un al·legat per la llibertat que narra l'amistat entre un xic i un cavall salvatge; i El Globo Rojo / El Globo Roig (Le ballon rouge, 1956), una pel·lícula plena de màgia i poesia, que parteix d'un senzill argument per a desplegar una extraordinària posada en escena en la qual el gris de la ciutat contrasta amb l'intens colorit dels globus. Les dues suposen una bona oportunitat que els xiquets i xiquetes coneguen un tipus de cinema al que no solen estar habituats.

I qui ha dit que el documental no és per a xiquets? 

La Filmoteca va programar al juny de 2014 en la Sala Berlanga (VLC) l'espectacular documental Oceans (Océans, Jacques Perrin, Jacques Cluzaud, 2009) que ens permet solcar els mars a 10 nusos... Un film poètic que mostra la fascinant vida de les profunditats marines com no s'havien vist fins ara.  

+info: 

Per estar especialment dirigits al públic infantil (encara que obertes a espectadors de totes les edats), les sessions de Menuda Filmo són a les 6 de la vesprada, en versió doblegada al castellà i gratuïtes per als menors de 14 anys.

 

Guies didàctiques

Com a complement a les sessions de Menuda Filmo, La Filmoteca edita unes unitats didàctiques amb les quals el públic infantil pot familiaritzar-se amb els elements bàsics del llenguatge audiovisual i els distints gèneres cinematogràfics:

AGENDA DE ACTUALIDAD Y PROGRAMACIÓN

 • Curts Comunitat Valenciana 2019
 • BÀSICS FILMOTECA 2019
 • Registre telemàtic
 • Instruccions tramitació Telemàtica
 • Restauracions IVAC
 • Imatges per rescatar
 • Catàleg de la Filmoteca
 • FestiMapp
 • EFG 1914
 • CulturArts IVAC recupera els teus records
 • Berlanga Film Museum
 • Taller estándares metadata
 • EDCINE
<
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 963 539 300
audiovisual_ivc@gva.es

Nota legal

Contacto express

Acepto las condiciones y la
política de privacidad